Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Předmostíi őskőkori temető

Předmostíi őskőkori temető az őskőkorszak utolsó szakaszára, a felső paleolitra datálható lelet a csehországi(észak-morvaországi) Přerov település melletti Předmostíban . A környéken szórványosan már neandervölgyi ember leletei is megtalálhatók, de a gravettihez tartozó leletek a legjelentősebbek, melyek alapján a Dolní Věstonice melletti lelőhely testvérének tekinthető. Három, egymáshoz közeli lelőhely alkotja a 27 000–24 000 év közötti korú předmosti temetőt. Már 1884-ben feltárták az első, húsz egyént tartalmazó sírkörzetet, a feltárások 1880 és 1930 között, majd az 1990-es években zajlottak.

Egy temetőben talált koponya

A temetkezés tipikus cro-magnoni jellegű, a nagyjából egyidőben elhalt húsz embert hanyattfekvő helyzetben,mamutlapockákkal és azok alsó állkapcsaival beborítva temették el, majd átlag 40 cm vastagságú kőréteggel fedték be a sírokat. A tipikus gravetti temetkezéstől némileg eltérően a temetéskor nem használtak vörös okkert.

A népesség a korai gravetti kultúra egyik képviselője, időbeli átfedésben éltek a késői aurignaci kultúra populációival. A předmosti telepen mamutvadász lakosság élt, de a csontok között voltak rókarénszarvasfarkasmedverozsomákés nyúlcsontok is. Nemcsak a temetőt tárták fel, hanem a lakosság lakhelyeit, tűzhelyeit és szeméttárolóit is. Kő- és csonteszközeik mellett jelentős leletei az idolok. Az idol kisplasztika (kisméretű szobor), kultikus jelentőségű tárgy, a cro-magnoni ember jellegzetes szellemi terméke.

A tömegsír ellipszis alakú, 4 méter hosszú és 2,5 méter széles területen feküdt. Ezen a kis alapterületen 5 felnőtt férfi, 3 felnőtt nő és 12 gyermek feküdt. A gyermekek közül kettő 10–16 év közötti, hét 10 év körüli, 3 pedig csecsemő volt. Egyes csontok sérülései alapján kannibalizmust tételeztek fel, ekörül a mai napig is vitáznak. A csontvázak alapján eleinte felállították a Homo predmontensis nevű fajt, később átsorolták a Homo sapiens sapiens fajba. Néhány csontmaradvány atavisztikus vonásai alapján az is felmerült, hogy a předmostíi vadászok a neander völgyi ember és a modern ember hibridjei.

Az első 19. században előkerült temetőhely

Az 1975-ös első radiokarbon kormeghatározás előtt körülbelül 30 000 évesnek tartották a leleteket. Bohuslav Klíma első mérései szerint a két minta kora 26 870±250 év és 26 320±240 év volt. 1992-ben Svoboda 25 040±320 éves dátumot határozott meg.

A területen előkerültek a vonaldíszes-kerámia kultúra 5500–3500 éves maradványai, rézkori település (3500–1900 év között) és bronzkori leletek is.

Faragott mamutagyar

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.